Review Buku: Isteri Bukan Bibik, Ahmad Sarwat

 

Adat-adat yang bercampur dengan syariat menjadikan ada kekeliruan dalam tanggungjawab seorang isteri yang sebenar-Sejujurnya, aku sangat setuju sebab itu jugalah yang aku rasa bila aku dah tamatkan pembacaan Isteri Bukan Bibik ni. Pertama kali, dicadangkan dengan tajuk ini, aku dah rasa excited sebenarnya, sebab ni salah satu tajuk yang ada dalam wishlist aku. Pada aku, cover Isteri Bukan Bibik ni dah cukup untuk menarik  perhatian aku dan sangat lah segar bagi sebuah buku yang bergenrekan non-fiction. Expectation aku sedikit tinggi tentang buku ni dan aku ada rasa 'yang baik' tentang buku ini. 


Jadi,


Isteri Bukan Bibik ini ditulis oleh Ustaz Ahmat Sarwat untuk mengupas isu-isu yang berkaitan rumahtangga khususnya berkenaan dengan peranan dan tanggungjawab seorang isteri. Aku jadi jatuh cinta dengan buku ni bila rujukan yang dibawa oleh penulis  memperlihatkan yang Islam ini sangat menjaga, menghormati dan memuliakan status seorang isteri. Tinggal lagi, kita la yang perempuan yang bakal menjadi seorang isteri atau dah menjadi seorang isteri, nak ambil tahu atau tak nak (?) 


Walaupun topik-topik yang diketengahkan dalam Isteri Bukan Bibik ini, kita dah biasa dengar tetapi, cara penyampaian dan format penulisan penulis  dengan membentangkan perbezaan mazhab dalam  menjelaskan apa sebenarnya yang dianjurkan oleh Islam tentang peranan dan tanggungjawab seorang isteri itu memudahkan kita sebagai pembaca untuk tahu, memahami & menghayati apa yang telah dianjurkan oleh Islam. 


Ada 12 topik  yang memang sangat penting untuk dihadam, sama ada anda seorang wanita yang belum berkahwin atau yang sudah bergelar isteri, atau bagi seorang yang bakal menjadi suami atau sudah menjadi suami. Secara tak langsung sebenarnya buku ini, telah membuatkan aku untuk mempunyai  perskpektif & nilai yang baru bila setiap kali ada  'oh wow' moment serta  mengurangkan stigma sesetengah dari kita yang  melihat menjadi seorang isteri itu sangat sukar.


Kesimpulannya, buku ini sangat bagus untuk dihadam, sekurang-kurangnya, kita dapat tahu yang ada banyak keistimewaan untuk para isteri, & once dah tahu, kita dah boleh sesuaikan dengan keadaan dan suasana perkahwinan kita...  Highly Recommended! 


Terima kasih @bukupts untuk buku ini :) 

Anda boleh dapatkan buku Isteri Bukan Bibik disini: 

https://pts.com.my/buku/isteri-bukan-bibik


P/s:  Ada ke yang teka buku ini buku fiction? :)

2 comments:

  1. saya belum kahwin lagi tapi nak pula saya baca juga buku macam ni hihihi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secara peribadi, saya rasa lebih elok atau lebih baik kalau kita sebagai perempuan baca buku ini lebih awal sebagai pendedahan dan pencerahan ilmu supaya kita lebih bersedia menjadi seorang isteri.Cepat atau lambat bukan persoalannya, yang penting kita ada ilmu :) Cuba lah baca :)

      Delete

Thank you!

fnamaya. Powered by Blogger.